Una conserva de col molt fàcil de fer i molt bona. Un gran fons de nevera.
Vaig treure’n la recepta d’un blog que es diu Farigola i cúrcuma i seguint els passos i les recomanacions que explica va sortir molt bé.
Ingredients
- 1 col
- sal
- pebre
- 1 pot hermètic d’1 L
Agafem una col i la tallem per la meitat. Tallem el tronc gruixut que té perquè no ens interessa. Reservem sencera una fulla de les de fora. Tallem la col en juliana i la posem en un bol ben gros. Hi posem una mica de sal, una cullerada rasa per quilo de col. Anem esprement la col amb les mans durant uns deu minuts i veurem que comença a treure tot el suc. Llavors, la posem en un pot que tanqui hermèticament. Hi posem una capa de col i la premem bé. També hi anem posant el pebre barrejat. Quan hem posat tota la col, hi posem la fulla que teníem a part a sobre perquè la col tallada en juliana quedi tota a dins el suc, si no, es farà malbé. A sobre, hi posem un pot de vidre petit o algun altre pes. Tanquem bé el pot i el deixem sobre un platet a dins d’un armari per si hi hagués alguna fuita de suc. Seguint els consells del blog Farigola i Cúrcuma, vaig deixar-la fermentar dues setmanes. S’ha d’anar vigilant per si quedés seca. En aquest cas, hi afegiríem aigua amb una mica de sal dissolta. Quan la volem utilitzar, la posem en un altre pot i llavors ja la guardem a la nevera, on es pot conservar durant mesos.
Ens l’hem menjat barrejada amb amanida d’enciam, pastanaga i poma, o amb la mateixa combinació però sense enciam. Com que té un gust fort i ja porta sal i pebre, quan ens la mengem només hi posem un raig d’oli. Per al meu gust, ha quedat una mica forta de sal per això n’hi posaria una mica menys.