Coca de Sant Joan

Si us ve de gust fer una massa de brioix i teniu temps i paciència, aquesta és la vostra recepta. L’he fet seguint el llibre Brioixeria de Xavier Barriga. Surten unes coques flonges, gustoses i es poden farcir al gust.

Ingredients

  • 500 kg de farina de força
  • 10 g de sal
  • 100 g de sucre
  • 3 ous
  • 100 g de mantega
  • 100 g de pasta de brioix fermentada
  • 120-130 ml d’aigua
  • 35 g de llevat fresc
  • ratlladura de mitja llimona
  • 1/2 culleradeta de canyella en pols
  • fruita confitada
  • pinyons
  • 1 ou per pintar
  • sal
  • sucre per posar per sobre

Amb aquests ingredients surten quatre coques mitjanes.

El dia abans feu una mica de massa perquè ja estigui fermentada amb 100 g de farina, així la coca queda més flonja i té més bon gust. Agafeu 100 g de farina de força, 1 g de sal, 10 g de sucre, 1 ou, 10 g de mantega, 12 ml d’aigua, 4 g de llevat fresc i ratlladura de cítrics. Ho pasteu, en feu una bola i la guardeu a la nevera embolicada amb paper film.

Per fer la massa, pastem tots els ingredients amb el robot o a mà, menys el llevat i la mantega. També reservem una miqueta d’aigua per desfer-hi el llevat. Quan estigui a punt, hi afegim la mantega freda, tallada a daus. Quan hi posem la mantega hem d’anar pastant la massa i deixant-la reposar. Quan s’hagi incorporat tota la mantega, hi posem el llevat desfet amb l’aigua. Continuem amassant fins que quedi una massa fina i elàstica que no se’ns enganxi al bol o a les mans. De la massa, en fem una bola i la deixem reposar a la nevera dins un bol untat amb oli i tapat amb film. La deixem reposar una hora.

Quan ha passat el temps de repòs, fem quatre porcions iguals d’aquesta massa i els donem forma de bola. Les posem en una safata untada amb oli i tapades amb film, les deixem reposar a la nevera mitja hora més.

Després d’aquest repòs donem forma de coca a les boles amb el corró. Les pintem amb ou batut i un pessic de sal i hi posem la fruita confitada a sobre. Deixem reposar les coques fins que han doblat el volum. Han d’estar en un lloc càlid i sense corrent d’aire.

Un cop hagin fermentat les coques, els posem pinyons i sucre per sobre. Si les fem de crema, hi posem tires de crema amb la mànega pastissera formant un enreixat, i uns quants pinyons. Les coem uns 17 minuts, les traiem del forn i fem un copet a sota la safata amb el mànec d’un ganivet o el corró. Les deixem refredar del tot a la safata. Les de fruita, un cop fredes, les partim per la meitat amb un ganivet de serra i les farcim de cabell d’àngel.

Ja tenim coques per celebrar les revetlles.

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *